Aktiemarknaden

If you lose patience you lose the battle.

Ny strategi för min del.

Posted by hkanw på 7 februari, 2012


Kan inte säga att det gått dåligt det senaste året även om jag ”haft rätt” flera gånger och bl.a. gått ur mina positioner alldeles för tidigt, men så är det med det.

Nu byter jag strategi och investerar snarare än tradar.

Har läst Buffett och blivit litet imponerad av hans resonemang. I korthet gäller det att hitta företag eller marknader med långsiktiga konkurrensmässiga fördelar och att detta förr eller senare kommer att visa sig i prissättningen på marknaden.

Jag väljer inte ett företag utan en marknad. Jag väljer Kina i första hand och möjligen Ryssland i andra hand.

Kina växer i år med ca 9%.

Kinas löner ligger på ca 1/20 av svensk lönekostnad. 20 000 vs 400 000.

Ökar lönerna i Kina med 10% och i väst med 3% så ökar ändå lönekstn mycket mer i väst i kronor räknat. Det kommer att förbli så under lång tid framöver.

Jag gillar också kinesisk attityd. Den kan man studera om man t.ex. tittar på kinesiska simhoppare och varför dessa är bäst i världen. Eller man kan se på hur kineser driver en kinesrestaurang. Man kan studera deras kultur i deras förväntningar och förhoppningar för deras barn där de ställer helt andra krav och har helt andra förhoppningar än vi i västerlandet skulle våga drömma om.

Mentaliteten således. Disciplin. Arbetsvilja. Framtidstro.

Sedan har vi inhemsk marknad och en växande medelklass.

Får vi lågkonjunkturer i väst så lär Kina ta mer marknadsandelar varje gång detta inträffar. Så över tid kan det vara så att lågkonjunkturer är bra för Kina.

Jag tror helt enkelt att Kina kommer att utklassa oss på de allra flesta områden de närmaste 50 åren åtminstone.

Det som skulle kunna hota mitt resonemang och min investering i den kinesiska marknaden skulle i så fall vara att tillväxten försvinner. Hoten mot tillväxt skulle kunna vara energibrist, peak oil, etc, men jag tror människan kommer att hitta lösningar även på dessa områden vilket hon ju gjort tidigare på de flesta andra områden.

Hade det funnits starka krafter som inte vill ha tillväxt hade situationen möjligen varit annorlunda men om folken, regeringarna och företagen alla vill ha tillväxt och mer och mer och mer av allting så kommer det nog att finnas en väg.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: