Aktiemarknaden

If you lose patience you lose the battle.

Sannolikhet.

Posted by hkanw på 31 januari, 2012


Är det verkligen sannolikt att dow jones bara kommer att gå vidare uppåt trots massiva motstånd vid ca 12800? Kommer vi inte att behöva avsevärd konsolidering/rekyl/uppladdning för att ta oss förbi det här motståndet? Ser man på indikatorerna så pekar det mesta på att vi är i ett överköpt läge och det ser likadant ut i vartenda index jag tittar på.

Skulle vi passera så kan vi ju köpa så länge vi håller oss över nivån men min uppfattning är ju att man inte kan förvänta sig – med dagens robothandel – att det inte kommer att läggas massiva säljordrar vid den här nivån. Många kommer nog att anse att index ska ner från den här nivån och har uppfattningen att de ska tjäna pengar på det och kommer därför att sälja. Finns det verkligen tillräckligt motstånd mot stora utförsäljningar vid en topp-nivå som kommer att klara att försvara nivån? Knappast.

En annan egenhet med robothandeln är att den ”alltid” (ofta) tycks gå ända fram till den nivå som vi ser ut att sikta på innan det vänder. Man tar alltså ut ”allt” i varenda rörelse i t.ex. index innan man ”slår om”. Det kanske man kan göra när man handlar massiva volymer blixtsnabbt och automatiskt. Finns det minsta tillstymmelse till potential på t.ex. uppsidan så ger man sig inte utan man tar ut varenda promille som kan finnas. Men när väl taket är nått och när det slår om i datorerna så tycks det se likadant ut i varenda algoritm och då ska alla sälja samtidigt och alla köpare försvinner samtidigt.

När dessa lägen uppstår så måste det ju finnas ”försvar” för kursnivåerna, alltså köpare som vill köpa massiva volymer av alla möjliga aktier samtidigt på en mängd börser världen över samtidigt. Det är helt enkelt omöjligt. Det kan finnas intresse i några få aktier men om index faller så lär även dessa få problem förr eller senare eftersom deras relativa värde påverkas bl.a.

Jag följer med stort intresse hur marknaden kommer att reagera på motståndsnivån vid ca 12800 i dow och hur det kommer att påverka varenda börs runtom i världen inklusive vår egen.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: