Aktiemarknaden

If you lose patience you lose the battle.

Warren Buffett och teknisk analys.

Posted by hkanw på 29 januari, 2012


Försöker läsa Warren Buffett och om hur han ser på börs och företag.

I princip kan man säga att hans idé är att när börsen rasar så ska man köpa kvalitetsbolag så nära botten som möjligt. Ju billigare man kan köpa desto mer värde får man enligt hans resonemang. Man ska inrikta sig på de bolag som har en konkurrensmässig fördel gentemot andra bolag, man ska hellre köpa ett fantastiskt bolag till ett hyfsat pris än ett mediokert bolag till ett lågt pris.

Att då säga att Warren Buffett är ointresserad av teknisk analys är ju mycket märkligt. Hans största och mest framgångsrika köp är gjorda i bear markets och förhoppningsvis nära botten i dessa nedgångar.

Att kombinera Warren Buffett´s kvalitetssyn på bolagen med teknisk analys för timing på marknaden kan alltså inte alls vara fel. Däremot är han långsiktig och den tekniska analys han skulle förorda – skulle jag säga – blir den som är inriktad mot primärtrenden.

Det finns ju även andra aspekter som jag skulle vilja tillägga, nämligen att bolag inte rör sig självständigt på börsen utan när det ena går iväg så är det ju väldigt stor sannolikhet för att även annat rör på sig.

Ett sätt då att undvika att försöka hoppa mellan olika bolag är ju helt enkelt att köpa en fond eller ett index eller en ETF.

Men när han väl har köpt sina kvalitetsbolag så vill han ju behålla så länge det bara är möjligt och jag kan inte se att detta enbart skulle vara av godo, vilket t.ex. bankerna i Sverige har visat ett antal ggr i historien. De har bottnat på löjligt låga nivåer vid några olika tillfällen och har också toppat vid riktigt höga lägen så här hade det verkligen lönat sig med timing och inte bara köp- och behåll.

Att påstå att Warren Buffett är helt ointresserad av timing – vilket ju är vad teknisk analys handlar om – skulle jag säga är felaktigt.

Hans ”timing” är måhända litet annorlunda då han använder termer som att bolaget för tillgfället är ”billigt” med tanke på intjäning eller substansvärde eller vad det nu kan vara.

Så jag ser inget som helst motsatsförhållande att använda Warren Buffett´s idéer och kombinera dessa med långsiktig teknisk analys.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: